dimecres, 1 d’octubre del 2008

Motors de Cerca.


Actualment el món de l'educació està canviant ja que cada cop més els infants des de més petits tenen accés al gran món de les noves tecnologies i amb l'ús d'Internet.

Igual que en algun moment els hi ensenyarem com és busca en diccionari o enciclopèdia, també els hi hem d'ensenyar a buscar informació per Internet ja que és una eina magnífica per l'alumnat per la recerca d'informació en el moment i ràpidament, però pot tenir una problemàtica : el volum d'informació no vàlida o inservible, el qual ha de ser destriat.
És molt important ensenyar a buscar informació als alumnes, i no només buscar-la, sinó saber fer un a tria adequada en cada moment. Se'ls ha d'ensenyar la importància de ser crítics amb la informació, i a valorar, contrastar i discriminar aquesta,per tal de garantit que usaran aquesta eina tant potent duna manera profitosa i acurada.
Per això començant des de el principi, exposaré i explicaré què és un motor de cerca i com s'usa posant d'exemple algun dels més famosos.

Quantes vegades hem fet servir una pàgina com el google, yahoo, ....per buscar informació?? Internet conté milions i milers d'informacions repartides per la xarxa i actualment no podem pensar en Internet sense algunes d'aquests recursos, doncs ens faciliten la feina i ens ajuden ràpidament a trobar la informació desitjada.

Aquestes pàgines són el que "informàticament" parlant és diu Motors de cerca. Un motor de cerca és un un sistema o eina que consulta bases de dades de diferents llocs web i informa sobre qualsevol article o demés informació que continguin les paraules que s'han especificat.
És pot fer una cerca a partir d'una sola paraula/concepte més o menys generals, de una o més que és busquin conjuntament....
Per a més informació podeu consultar a la Viquipèdia.


Exemple:

(1) - A la barra de Google posar la paraula a buscar , en aquest cas Modigliani.


(2) - Clicà a la lent i ja ens sortirà un llistat de resultats trobats que continguin la paraula en qüestió.

En el cas com el de l'exemple en que la paraula a buscar no estigués ben escrita, Google mateix ja t'ho indicaria. És poden buscar des de textos, informació escrita, imatges, vídeos, ...
També té un apartat que és diu "cerca avançada" en el que podeu delimitar com voleu buscar una cosa d'una manera més concreta. Per últim Google et posa a disposició uns apartats en els quals us explica més detalladament totes les opcions per una bona cerca.

A continuació us deixo un vídeo on expliquen més extensament que és un motor de cerca i com funciona.